Nieuws
Hoe schadelijk is droogte voor bomen?

Maart 2025 is de droogste maart ooit gemeten. Terwijl de bloesem volop in bloei staat en de bomen hun blad weer laten zien, blijft regen al wekenlang uit. De zon schijnt uitbundig, maar de droogte houdt aan. Hoe schadelijk is dat voor bomen? En moeten we ze een handje helpen?
Van nat naar extreem droog
Hoewel de winter nog maar net achter ons ligt, is de overgang van een natte periode naar extreme droogte groot. Voor bomen is die plotselinge omslag lastig. Veel bomen hebben hun wortels aangepast aan vochtige omstandigheden. Wanneer het ineens langdurig droog is, kunnen ze moeite hebben om voldoende water op te nemen. De stress die bomen ervaren leidt tot vertraagde groei en soms zelf tot wortelsterfte.
Alle bomen hebben last van langdurige droogte, maar extreme hitte en droogte kunnen extra schade aanrichten. Doordat bomen minder makkelijk vocht en voeding uit de bodem kunnen opnemen, wordt hun groei geremd en neemt hun weerstand af.
Voeding in het voorjaar
In het voorjaar hebben bomen meer voeding nodig dan in andere seizoenen. Ze ontwaken uit hun winterrust en steken energie in de vorming van nieuwe bladeren, knoppen en bloemen. Goede voeding helpt bij een sterke herstart: voor gezonde bladgroei, herstel van eventuele winterschade en voorbereiding op een groeizaam seizoen. Het voorjaar is dan ook een goed moment om de bodem te verbeteren. Houd hierbij wel rekening met de behoefte van de boom en de conditie van de bodem. Beschadig wortels niet en hoog de bodem niet zomaar op, hier kan een boom niet goed tegen.
Water geven: wanneer en hoe
Bij aanhoudende droogte is het verstandig om bomen in je tuin extra water te geven, zeker als ze recent zijn aangeplant of verplant (tot zo’n drie tot vijf jaar na aanplant). Omdat hun wortelstelsel zich nog ontwikkelt, kunnen ze minder goed bij diepere vochtlagen in de bodem.
Doe eerst de grondproef om te bepalen of de boom water nodig heeft: schep wat grond uit de bodem, is de grond droog en valt je grondbal uit elkaar? Geef dan water, liever eens in de week veel, dan elke dag een beetje. Geef water totdat het lang duurt voordat het water wegzakt. In tijden van droogte kan, afhankelijk van de boommaat, 4 of 5 emmers water geven per keer nodig zijn. Zorg ervoor dat het water goed in de grond kan dringen en voorkom dat het wegspoelt, maak eventueel een dijkje om de wortels heen zodat het water bij de wortels blijft. Bomen krijgen het liefst water uit de regenton of (schone) vijver, daar zit veel minder kalk in dan in kraanwater. Ze houden ook van water dat net zo warm is als de bodem. Water uit de kraan is vaak te koud. Heb je alleen kraanwater? Laat het dan een paar uur op temperatuur komen.
Meer weten?
Wil je meer weten of heb je specifieke vragen? Bekijk dan onze kennisbank of stel je vraag aan Handboek Bomen.