Bomen in het beheer van gemeenten worden regelmatig, minimaal eens in de 3 jaar grondig bekeken. We noemen dit de boomveiligheidscontrole. Een inspecteur bekijkt de boom rondom en van onder tot boven. De stam, de kroon met zijn de dikke maar ook de dunne takken worden onderzocht.
De inspecteur kijkt naar het onderhoud en de veiligheid. Het kan zijn dat de inspecteur dingen ziet die niet in orde lijken. Hij kan dan een hamer gebruiken om tegen de bast te tikken om aan de klank te horen of er mogelijk iets mis is met de stam. Ook kan hij als hij een gat ziet met een prikstok bepalen hoe diep het gat is. Een serieuze rotting is dan snel opgespoord.
Als er direct gevaar is geeft de inspecteur aan dat er meteen actie moet worden ondernomen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een dikke, dode tak boven een voetpad hangt. Of als er een tak boven de weg hangt.
Alle afwijkingen worden in een tablet geregistreerd. Iedere boom heeft een eigen paspoort. In dat paspoort staan onder andere de naam van de boom en het formaat. Ook de afwijkingen worden in het paspoort geregistreerd. Zo kan gedurende het hele leven van de boom goed bekeken worden hoe het met de boom gaat. De boom heeft dus een eigen patiëntendossier. Als de inspecteur niet zeker weet of er gevaar dreigt, kan hij adviseren om nader onderzoek te laten doen.
Want zomaar een gezonde boom kappen is natuurlijk niet de bedoeling. Tijdens een nader onderzoek kan met speciale apparatuur en soms op hoogte in de boom het onderzoek worden voortgezet. Na dat onderzoek kan blijken dat er bijvoorbeeld speciale snoei nodig is, of dat de boom echt gevaarlijk is en er geen redding meer mogelijk is. Dan volgt kap.
Om bomen te inspecteren heb je een opleiding nodig. Je moet goed bekend zijn met de soorten bomen die in Nederland voorkomen. En je moet weten welke ziektes en andere gebreken er kunnen optreden. Daarnaast is het zaak dat je begrijpt hoe een boom groeit en ziet wanneer er iets aan de hand is.
De inspecteurs die dit werk doen, hebben meestal een persoonlijk certificaat. Dit hebben ze verkregen door een opleiding te volgen en met succes een examen af te leggen. Het Handboek Bomen vormt de basis van deze opleiding. Je kunt het Handboek Bomen ook zelf via onze Kennisbank raadplegen. Bij de gemeente kun je nagaan of er met dit Handboek wordt gewerkt.