In het bos bedruipen bomen zichzelf; ze hebben geen mensen nodig. In de buurt van woningen of andere bouwwerken is dat anders. Daar wordt vooraf nagedacht waar welke boom het beste kan staan. En als de bomen eenmaal zijn geplant, hebben ze onderhoud nodig.
In onze informatiebladen leggen we uit hoe we met bomen omgaan in onze steden en dorpen: hoe wordt bepaald waar welke bomen kunnen groeien? Hoe en waarom worden bomen gesnoeid of gekapt? Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over die ene boom bij jou in de achtertuin, maar over de bomen in de straat en op andere plekken in het openbaar gebied: de bomen waarvoor de gemeente in de regel verantwoordelijk is.
Mensen willen van alles de prijs weten: wat kost een pak melk, een parkeerplaats, een huis? Maar hoe kun je nu vaststellen wat een boom kost en wat hij waard is? Een boom bewijst ons zoveel goede diensten dat het haast onmogelijk is om de waarde weer te geven. Het boomkroonvolume (BKV) blijkt echter een goede graadmeter van de boomwaarde. Hoe groter de boom – dus hoe meer takken en blad – hoe meer functies de boom ‘levert’ en hoe groter de waarde. Meer weten? Raadpleeg dan onze Kennisbank.