Skip to content

Thema Zonnepanelen en bomen

Download Infoblad Zonnepanelen
Zonnepanelen en bomen

In het bos bedruipen bomen zichzelf; ze hebben geen mensen nodig. In de buurt van woningen of andere bouwwerken is dat anders. Daar wordt vooraf nagedacht waar welke boom het beste kan staan. En als de bomen eenmaal zijn geplant, hebben ze onderhoud nodig.

In onze informatiebladen leggen we uit hoe we met bomen omgaan in onze steden en dorpen: hoe wordt bepaald waar welke bomen kunnen groeien? Hoe en waarom worden bomen gesnoeid of gekapt? Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over die ene boom bij jou in de achtertuin, maar over de bomen in de straat en op andere plekken in het openbaar gebied: de bomen waarvoor de gemeente in de regel verantwoordelijk is.

Met zonnepanelen op je dak werk je aan een betere wereld. Maar als er hoge bomen voor je huis staan, dan kunnen die zorgen voor minder zon-opbrengst. Toch stellen de meeste gemeenten behoud van bomen vóór de opbrengst van zonnepanelen. Waarom doen ze dat? In dit informatieblad vertellen we je er meer over. Meer weten? Raadpleeg dan onze Kennisbank.

We krijgen steeds vaker te maken met hittegolven. Ze worden heftiger en duren langer. Vooral in de bebouwde omgeving merk je daar de gevolgen van: het is er vaak wel zeven graden warmer dan in het buitengebied. In de stad zie je ook grote temperatuurverschillen tussen gebieden met water en bomen en gebieden die versteend zijn. Daarom doen gemeenten veel aan het vergroenen van de openbare ruimte. Met grote bomen breng je schaduw en verkoeling naar de mens. Over alle andere functies van bomen (en dat zijn er nogal wat) lees je meer op deze poster.

Zonnenpanelen

Gemeenten stellen het algemeen belang voorop bij het inrichten van de openbare ruimte. Daar hoort ook bij dat alle inwoners koelte kunnen opzoeken. Op de website www.atlasleefomgeving.nl kun je zien waar de hitte-eilanden (warmste plekken) in jouw leefomgeving zijn. Dan zie je meteen dat op die plekken vaak geen grote bomen staan.

Elke gemeente maakt plannen om de leefomgeving van haar inwoners op de lange termijn te verbeteren. Grote bomen worden daarbij als oplossing gezien voor uitdagingen zoals hittestress. In het groen- of bomenbeleid kun je lezen wat de plannen zijn in jouw gemeente. Je kunt als inwoner natuurlijk ook ideeën aandragen.

Als jouw huis onder hoge bomen staat, is dat soms lastig. Je hebt te maken met blad in de goten en een lager rendement van je zonnepanelen door schaduw. Gelukkig kennen we inmiddels ook de voordelen: je huis blijft lekker koel in de zomer en in de winter valt het blad er af, zodat je weer licht hebt! En kijk nog maar eens goed naar buiten tijdens een hittegolf, want je buurtgenoten maken graag een ommetje in de schaduw van ‘jouw’ bomen.

Gelukkig gaan de ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie ook door. Steeds meer panelen renderen ook als ze (deels) in de schaduw liggen. Meestal kunnen bomen en zonnepanelen dus best samen gaan. En wist je dat je je in sommige gemeenten kunt inschrijven voor projecten waarbij je eigenaar wordt van panelen op gunstig gelegen daken van openbare of bedrijfspanden?

Terug naar overzicht