In het bos bedruipen bomen zichzelf; ze hebben geen mensen nodig. In de buurt van woningen of andere bouwwerken is dat anders. Daar wordt vooraf nagedacht waar welke boom het beste kan staan. En als de bomen eenmaal zijn geplant, hebben ze onderhoud nodig.
In onze informatiebladen leggen we uit hoe we met bomen omgaan in onze steden en dorpen: hoe wordt bepaald waar welke bomen kunnen groeien? Hoe en waarom worden bomen gesnoeid of gekapt? Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over die ene boom bij jou in de achtertuin, maar over de bomen in de straat en op andere plekken in het openbaar gebied: de bomen waarvoor de gemeente in de regel verantwoordelijk is.
De bodem daalt op veel plekken in Nederland. En de bomen die daar staan zakken mee met deze ‘slappe’ bodems. Waarom zie je zo weinig oude bomen in gebieden waar de bodem daalt? Waarom worden bomen bij ophogingen soms weggehaald terwijl we ze hard nodig hebben om klimaatverandering tegen te gaan? In dit informatieblad vertellen we je er meer over. Meer weten? Raadpleeg dan onze Kennisbank.