Ga naar de inhoud

Nieuws

Waarom bloeien bomen?

11 april 2024
Waarom bloeien bomen?

Waarom bloeien bomen eigenlijk? De meeste bomen doen dat om te overleven. Bomen kunnen zich vermeerderen door zaden en noten die uit de bloei ontstaan. Op die manier kunnen genetisch nét iets andere bomen ontstaan die mogelijk méér kans hebben te overleven in een nieuw klimaat. Best goed dus om juist ook via zaden en noten bomen te vermeerderen en niet alleen vanuit stek, waarbij de boom genetisch identiek blijft. De meeste bomen bloeien vroeg in het voorjaar, zodat de vruchten en zaden tijd hebben te rijpen richting najaar.

Bloeiende bomen in de lente
De lente komt als de Magnolia bloeit! Van de bloeiende fruitbomen worden we vrolijk. Maar ook veel esdoorns stonden de afgelopen maand in bloei, al valt deze minder op dan alle roze bloeiers.

Bestuiven om voort te planten
Sommige bomen, zoals fruitbomen hebben insecten nodig om bloemen te bestuiven. Alleen bestoven bloemen kunnen vruchten en zaden vormen. Er zijn ook veel bomen (denk aan populierenpluis) die bloemen via de wind laten bestuiven. Vaak zijn de levenscycli van diverse insecten en andere dieren afgestemd op tijden waarop ‘hun’ boom- of plantsoorten bloeien. Nu het klimaat verandert gaat er nog wel eens iets mis.

Klimaatverandering en hongerige koolmezen
Zo is er veel onderzoek gedaan naar zomereiken, rupsen van de wintervlinder en koolmezen. De zomereiken zijn in veertig jaar tijd ongeveer tien dagen eerder uitgelopen door de opwarming. De rupsen van de wintervlinder die leven op de jonge bladeren komen inmiddels ongeveer veertien dagen eerder uit hun ei. Daardoor zijn ze te vroeg om het blad te kunnen eten. Koolmezen die de rupsen dan weer voeren aan hun jongen blijken niet eerder eieren te leggen, waardoor daar nog wel eens honger blijkt te ontstaan. Oftewel, er is haast bij dat de soorten die van elkaar afhankelijk zijn de agenda’s weer op elkaar afstemmen.

Bomen bloeien in de zomer
Later in het jaar kun je ook nog bomen in bloei vinden. Als het juni wordt kun je de zomer ruiken in de lindelanen. De zoetgeurende bloesem van de lindebomen ruikt naar zomer. Maar ook de trompetboom laat trossen bloemen zien.

Bomen bloeien in najaar en winter
Ook in het najaar en in de winter zijn er bloeiende bomen. Zo zijn er de herfst- en winterbloeiende kersen en de toverhazelaar leeft zich uit als het koud is. Als de winters zacht zijn en er ook wat zon is, kun je de bloesem van deze bomen ook ruiken.  Deze winterbloeiers komen meestal niet van oorsprong uit ons land en kunnen er vaak ook tegen als het nog even gaat vriezen tijdens de bloei.

Bloeiende bomen bekijken
Wil je lekker naar buiten en genieten van de bloeiende bomen? Kijk dan eens op de site van Natuurmonumenten voor wandel- en fietsroutes langs bloeiende bomen.