Ga naar de inhoud

Nieuws

Waarom zijn monumentale bomen belangrijk?

1 mei 2024
Waarom zijn monumentale bomen belangrijk?

Monumentale bomen zijn net als oude gebouwen belangrijk. Ze kunnen zelfs een speciale status krijgen, net als een monumentaal huis. Maar wat maakt een boom nou zo bijzonder dat hij deze status krijgt?

Criteria voor monumentale bomen
Een boom moet aan bepaalde eisen voldoen om een monument te worden. De Bomenstichting heeft deze criteria destijds opgesteld. De boom moet minstens 80 jaar oud zijn en gezond. Daarnaast moet de boom opvallend zijn, belangrijk voor de geschiedenis of een speciale soort zijn. De meeste gemeenten nemen tenminste deze bomen (en criteria) over in hun gemeentelijke lijst. Daarnaast is de lijst met monumentale bomen van de bomenstichting opgenomen in de landelijke kaart groen erfgoed. Momenteel zijn er in Nederland zo’n 15.000 monumentale bomen geregistreerd, maar er komen wel 400.000 bomen in aanmerking!

Hoe gemeenten dit aanpakken
Ruim 50% van de gemeenten heeft een lijst met monumentale bomen. Elke gemeente heeft zijn eigen regels hiervoor. Sommige nemen bomen vanaf 50 jaar op, andere pas vanaf 80 jaar. Gemiddeld hebben gemeenten zo’n 890 monumentale bomen op hun lijst staan (bron: groenkennisnet.nl). Monumentale bomen worden nu beter beschermd omdat ze een speciale status hebben. Toch hebben bomen in steden het vaak moeilijk door de beperkte ruimte. Ze hebben te weinig plek om goed te kunnen groeien, zowel onder als boven de grond. Voor bomen buiten de stad is de toekomst vaak beter. Daar is meer ruimte om te groeien.

Waarom zijn monumentale bomen zo belangrijk voor de natuur?
Monumentale bomen spelen een cruciale rol in het behoud van biodiversiteit en het creëren van gezonde leefomgevingen door vele ecologische functies te vervullen:

  • Ze bieden een waardevol leefgebied voor veel verschillende plant- en diersoorten;
  • Ze bevorderen de biodiversiteit en bevorderen de verspreiding van zaden en pollen;
  • Ze zuiveren de lucht en het water in hun omgeving en dragen bij aan de regulatie van het lokale klimaat.

Kortom, monumentale bomen zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook van onschatbare waarde voor het behoud van onze natuurlijke omgeving. Hun bescherming en behoud zijn cruciaal voor het behoud van biodiversiteit en een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Tijdens je vakantie monumentale bomen kijken?
Ook in andere landen worden monumentale bomen goed geregistreerd. Als je op vakantie gaat, kun je op de website van Monumental Trees de grootste, hoogste en oudste bomen in de hele wereld vinden. Het is bijzonder om te bedenken dat sommige bomen al honderden jaren oud zijn!

Een voorbeeld van een bekende monumentale boom is de Major Oak in Sherwood Forest, Engeland. Deze eik is meer dan 800 jaar oud en wordt geassocieerd met de legende van Robin Hood. De boom is een symbool van kracht en geschiedenis.

En zo zijn er nog veel meer. Dus hou het in gedachten als je op reis gaat!